И производителите на картофи стягат протестни действия. Това обяви председателят на

...
И производителите на картофи стягат протестни действия. Това обяви председателят на
Коментари Харесай

И производителите на картофи излизат на протест

И производителите на картофи стягат протестни дейности. Това разгласи ръководителят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.

Земеделците желаят незабавна среща с премиера Кирил Петков, тъй като има недоумение на казуса в лицето на Министерството на земеделието. Те упорстват и за уволнения във ведомството и отзоваване на българските представители за земеделие в Брюксел, които не пазят ползите на родните производители и целят закриването на цялостен бранш, съобщи настоящо.ком.

„ При състояние, че държавното управление и премиера Кирил Петков не ни извърнат внимание ще стартираме митинги в цялата страна. Хората към този момент са в подготвеност “, разяснява Джиков.

Браншът упорства България да отбрани пред Брюксел оставането на европейските дотации за трапезни картофи. Според Джиков се цели унищожаването на картофопроизводството у нас и обезпечаването на импорт от най-големите производители Германия и Франция.

„ Българският сладостен картоф е застрашен от изгубване поради безхаберието на служителите в Министерството на земеделието, които лобират за други страни в Общата селскостопанска политика и настояват, че има свръхпроизводство у нас “, акцентира Джиков.

По думите му от страна на Министерството на земеделието се следи безмълвие по казуса към този момент седем месеца. „ Няма никакви уточнения, няма разбори, няма създадени различни разновидности за земеделците, няма никакъв екшън проект и тактика “, акцентира Джиков. „ Има единствено смазваща конкуренция на родния пазар от високосубсидирани картофи от Германия, Полша и Франция. Те са на себестойност, за която ние единствено можем да мечтаем, а отговорни няма “, добави той.

От сектора сигнализират още, че над 2300 картофопроизводители и техните фамилии ще останат без работа, прехранване и приходи.

„ Всичко това няма значение за политическите управления на Министерството на земеделието от 2019 година до момента, за представителите на България в Брюксел и за евродепутатите ни. За тях е значимо да подпишем регламентите по новата ОСП, да вземем милиардите от Брюксел, тъй като нашите хора тук ги чакат “, сподели Тодор Джиков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР